Characteristics

Matrițe

La Meccanica srl este specializată în producția de piese pentru toate marcile principale ale fabricilor de pelete.
Firma are 50 de ani de experiență în producția de matrițe și role de calitate superioară.
 

Putem garanta:

 • oțeluri speciale de înaltă calitate pentru oțeluri cu conținut ridicat de crom
 • fabricarea extrem de precisă
 • perforarea și lustruirea oglinzilor a găurilor
 • vid de căldură
 • deformarea minimă a matriței după tratamentul termic
 • test și control înainte de expediere
 • perioade de livrare rapide
 • toate moarele sunt prin hardened la 53-54HRc.

Fabrica noastră de producție este complet automatizată și dotată cu tehnologie de ultimă generație, iar moarele pe care le fabricăm sunt exportate în întreaga lume.

Unele trăsături caracteristice ale morților noastre:

 • pornire ușoară a producției
 • productivitate ridicată
 • viata lunga

Moarele noastre ating rapid producția completă deoarece au:

 • perfecționarea perfectă a găurilor
 • vacum de căldură eliminând oxidarea oțelului

Durata lungă de viață a moarelor noastre este asigurată de:

 • construcția din oțel de calitate cu conținut ridicat de carbon și crom
 • duritate ridicată după tratament termic

În plus moarele noastre au o perforație extrem de precisă și regulată. Aspectul "fagure de miere" al găurilor este lipsit de importanță
moarele noastre sunt în sol în interior pentru a elimina orice deformare după tratament (maxim garantat deformare = 0,5 mm).
Toate oțelurile suferă un control al calității. Certificatele de analiză pot fi furnizate la cerere.
Pentru a furniza matrița corectă, trebuie să cunoaștem tipul de morarit de peleți și mărimea matriței folosite. Putem produce matrițe cu modele de găuri, conform specificațiilor clientului sau fabricării, moare la modelele noastre de galerii proprii bazate pe experiența noastră îndelungată.

Role

Toate rolele sunt fabricate folosind oțeluri cu conținut ridicat de carbon.
La toate produsele cilindrii sunt întăriți la suprafață până la 58-62 HRc.
Adâncimea de întărire este de 6-7 mm pentru oțelul C50.
Tratamentul termic este caracterizat printr-o duritate uniformă de întărire și aderență pentru a asigura durabilitatea maximă.
Toate produsele noastre sunt finisate de personal calificat.
Suprafața de întărire a suprafeței rolelor este testată înainte de livrare pentru a asigura o calitate superioară.

Technical information

Durata de viață a unei matrițe depinde de mulți factori:

 • compoziția materiei prime (formulare)
 • caracteristicile materiilor prime folosite în furajele conținutul de grăsimi
 • dimensiunea particulelor de pastă
 • conținutul de umiditate înainte de granulare
 • condiționarea căldurii
 • controalele de mortare a peletelor (adică automate sau manuale)
 • multe altele.

 

Formulările cu fibre mari, cum ar fi hrana pentru iepuri, sunt mai greu de peletat și, prin urmare, matrița va avea o durată de viață mult mai scurtă. Ca o comparație, de exemplu, dacă durata de viață a unei matrițe este de 1 atunci când este folosită pentru a face furaje de iepure, ar fi 4 pentru hrana pentru bovine și 5 când este utilizată pentru hrana pentru păsări.

Caracteristicile materiilor prime

 • Materiile prime care conțin silice sau uzură de nisip moare mai rapid.
 • Conținut de grăsime
 • Formulele care conțin 1,5-2% grăsime și sunt mai abrazive, deoarece grăsimea acționează ca un lubrifiant.
 • Mărimea particulei de pastă
 • Mastile cu dimensiuni mari ale particulelor sunt mai abrazive.
 • Conținutul de umiditate și condiționarea căldurii de paie. Paiele puțin condiționate sunt mai uscate și mai greu de peletat.

Controlul presei 

Operatorul trebuie să verifice în mod regulat uzura pe deflectori și raclete și, de asemenea, pe reglarea rolei, pentru a evita uzura inegală a matriței, ceea ce duce la granularea ineficientă. Nu trebuie să fie purtate vasele de balsam pentru a asigura o precondiționare eficientă. Filtrele cu aburi și filtre asigură că nici un condens nu trece prin balsam.

Glosar

Grosime efectivă - grosimea matriței, care ajută la comprimarea peletelor, este cu alte cuvinte, grosimea de lucru a matriței. Grosimea efectivă a matriței drepte (adică a morii fără relief) este grosimea ei totală. Grosimea efectivă a unei matrițe ușurate este grosimea sa totală mai mică decât relieful.

trafile-info-1-en.png

Indicele de comprimare
Reprezinta raportul dintre grosimea efectivă a comprimării (adică lungimea efectivă de granulare) și diametrul găurii. Acest indice variază în funcție de tipul furajului. Aceasta înseamnă că, atunci când a fost selectat diametrul peletei, pentru a obține o estimare a grosimii de compresie, multiplicați indicele cu diametrul.

Afară de relief
Matrița este adesea făcută mai groasă decât este necesară pentru comprimarea furajelor, pentru a conferi morii o rezistență mai mare. Gaurile sunt apoi forate din diametrul exterior al matriței cu un diametru mai mare care părăsește gaura originală la lungimea de granulare necesară.

 

trafile-info-2-en.png

Scutire variabilă
Rândurile exterioare ale găurilor dintr-o matriță vor fi peletizate mai puțin eficient decât rândurile centrale. Acest lucru se datorează faptului că alimentarea tinde să scape spre marginile exterioare. Pentru a reduce această problemă (care cauzează o uzură inegală a matriței), relieful de pe rândurile exterioare este mai profund pentru a încuraja o extrudare uniformă a peletei pe întreaga matriță.

trafile-info-3-en.png

Reverse taper relief
For ‘spongy’ materials such as alfalfa or fish feed, a reverse taper relief can be used. The holes are gradually tapered out as the pellets leave the compression area. The effect of this feature is that, when wear on the die enlarges the hole diameter, thereby decreasing the compression index, it is partly recovered by the length of the compression thickness increasing as the diameter increases.

Countersink
The inlet of the holes in the die have a countersink, guiding material into the holes. Countersinks can have different shapes: The countersink is normally 55-60°. The countersink characteristics are also important because, when a countersink is too deep it could give the die a pre-compression effect, risking clogging and blockages especially in the first working hours.

Taper inlet
When a die is not compressing sufficiently (i.e. low compression index) it tends to produce crumbly pellets. The pressure can be increased by introducing a tapered inlet on the hole and by increasing the taper depth and angle the pressure is increased. In many cases dies with a large diameter (i.e. > 6-7 mm) are made with a large taper depth (15-25 mm depth) to avoid having to use a large die thickness, while still ensuring a strong compression action.

Well inlet
The well inlet configuration is the most extreme form of pre-compacting in the die hole. The well is a cylindrical hole drilled from the inside of the die. It can reach a maximum of 30% of the total hole length and can be up to twice the diameter of the pellet. Well inlets are used in the following situations: a) when extra compression is required because of a high oil content (i.e. lubrication) b) when extra compression is required to create a mechanical shear action to form hard pellets (i.e. dry heat production). Shallow wells are often used for very bulky raw materials, which are difficult to feed into the original small hole diameter.

FAQ

How can the die characteristics be determined?
This is where experience becomes an important factor.The selection of a die specificationis often the result of a compromise between the different needs of the many formulas produced in a production plant